Jul 31, 2023

De 5 belangrijkste redenen om te beleggen in vastgoed

Er zijn zoveel verschillende manieren om je geld te beleggen van aandelen, obligaties tot crypto, NFT's, goud en nog veel meer... Dus waarom (ook) beleggen in vastgoed?

Eerst en vooral, laat ons de historische context schetsen: Van alles beleggingen gaat vastgoed al het langste mee en het heeft doorheen de tijd  keer op keer bewezen een van de beste methodes te zijn om je vermogen op te bouwen. Het historische rendement is over langere periodes altijd heel sterk geweest en daarom wordt het vandaag nog steeds gebruikt door beleggers om hun portefeuille te versterken en diversifiëren. Hier gaan we dieper in op de 5 belangrijkste redenen waarom vastgoed als belegging te overwegen:

Diversificatie van je portefeuille

Het belangrijkste principe in succesvol beleggen is diversificatie of anders gezegd: niet al je eieren in dezelfde mand leggen. Waarom? Alle beleggingen brengen risico's met zich mee, dus als één mandje het laat afweten, kunnen je andere mandjes je portefeuille beschermen tegen zware klappen. Vooral vastgoed is een heel goede manier om te diversifiëren omdat het historisch gezien een lage correlatie met de aandelen en crypto markten vertoont. Lage correlatie betekent dat aandelen en vastgoed niet noodzakelijkerwijs samen omhoog en omlaag gaan in dezelfde periode.

Aandelen en ETF's zijn geweldige beleggingen, maar door vastgoed toe te voegen kan je je risico verminderen en een stabielere en winstgevendere portefeuille opbouwen. 

(FYI. Voor een heel gedetailleerde analyze rond historisch rendement en correlatie is The rate of return on everything zeker een aanrader)

Vastgoed geeft je dubbel rendement:

Een belegging in vastgoed geeft je 2 verschillende vormen van rendement die onafhankelijk zijn van elkaar.

Stabiele huurinkomsten

Vastgoed biedt je een passief inkomen omdat je huur ontvangt van de huurders in je beleggingspanden. Hoewel er een risico van leegstand bestaat (ie. geen huurders vinden voor een tijd), zijn de huurinkomsten van goed vastgoed doorgaans zeer voorspelbaar en stabiel: elke maand ontvang je hetzelfde bedrag op je bankrekening. Andere activa die inkomsten genereren, zoals dividendaandelen, schommelen veel meer van jaar tot jaar; in sommige jaren worden er zelfs helemaal geen uitbetalingen gedaan. Daarom wordt vastgoed vaak gebruikt door beleggers om een passief inkomen op te bouwen, d.w.z. een extra inkomstenstroom buiten hun werk of professionele activiteiten, en zo meer financiële vrijheid op te bouwen en een vroeger pensioen.

Waardevermeerdering

Vastgoed heeft historisch gezien een zeer sterke waardestijging laten zien op de lange termijn. Kijken we bijvoorbeeld naar de periode 1995 tot 2022 in Amsterdam, dan zijn er weliswaar twee dalingen in waarde geweest in de periodes 2002-2004 en 2008-2013, maar over de gehele periode is de waarde gestegen met gemiddeld 7,1% per jaar (Bron: CBS). 

Historische ontwikkeling van de huizenmarkt in Amsterdam
Bron: CBS / KADASTER

Of laten we nog verder in de geschiedenis gaan: In 1949, kostte een eigen huis in Nederland gemiddeld € 9.200. In Februari 2022, 73 jaar later, is de gemiddelde prijs van een woning in Nederland 387.000 euro, 40 keer meer en dit komt overeen met een jaarlijkse stijging van 5,4%. Niet slecht en dan hebben we nog niet eens de hefboomwerking van een hypotheek in rekening gebracht (zie de volgende paragraaf)

De vraag is natuurlijk wat de toekomst ons brengt, want het verleden is geen garantie voor de toekomst. Niemand weet het antwoord maar in stedelijke gebieden zien we vele trends sterk doorzetten zoals een sterk groeiende bevolking door migratie naar steden, instroom van expats, en verkleining van huishoudens (dus een zelfde aantal woningen bedient een minder aantal mensen) en een woningaanbod dat de vraag niet bijhoudt.

Klaar om te beginnen met investeren in de komende 5 minuten?

Begin uw reis

Hefboomwerking dankzij hypotheek

Een ander groot voordeel van vastgoed is dat je niet alles uit eigen zak (of met eigen vermogen) moet financiering maar je kan gemakkelijk een hypotheek nemen op je beleggingspand. Deze hypotheek zorgt voor een hefboomeffect: dit wil zeggen dat je rendement hoger gaat liggen omdat je eigen vermogen in de woning kleiner is.

Laten we dit hefboomeffect illustreren met een eenvoudig voorbeeld:

Een appartement van 400K waarvoor je slechts 80K van je eigen kapitaal en 320K via een hypotheek hebt neergelegd. Als het pand het volgende jaar 10% in waarde stijgt, is je investering nu 120K waard (80K aanvangskapitaal + 40K waardestijging) of een rendement van 50%. Dit is een veel hoger rendement op je investering dan de 10% indien je het appartement volledig met je eigen kapitaal zou hebben gekocht. 

Lage volatiliteit

Als je in crypto hebt geïnvesteerd, weet je waarschijnlijk wat volatiliteit is, waarbij de prijzen van bepaalde munten op sommige dagen met meer dan 10 of 20% kunnen stijgen, maar op andere dagen ook met 10 of 20% kunnen dalen (vooral als Elon Musk aan het tweeten is). En hoewel aandelen over het algemeen minder volatiel zijn dan crypto, kunnen ze nog steeds zeer heftig op en neer gaan. Dit achtbaangevoel kan behoorlijk emotioneel uitputtend zijn als je je portefeuille op dagelijkse basis volgt, het betekent ook meer risico. 

Vastgoed daarentegen heeft historisch gezien een lagere volatiliteit en brengt meer stabiliteit in je portefeuille. Meerdere redenen voor de lagere volatiliteit: 1) ze worden op verschillende plaatsen verhandeld 2) andere dynamiek aangezien je een vastgoed niet met dezelfde snelheid verkoopt als een aandeel 3) vastgoed is een absolute noodzaak aangezien we allemaal liever een dak boven ons hoofd hebben, dan een aandeel in onze portefeuille.

Bescherming tegen inflatie

Van alle activaklassen is vastgoed het meest gecorreleerd met inflatie. Wanneer de prijzen stijgen, stijgen vaak niet alleen de waarderingen van residentieel vastgoed, maar ook de huurprijzen, aangezien de meeste huurcontracten een clausule bevatten die jaarlijkse huurverhogingen toestaat om de inflatie te volgen, waardoor je een bescherming tegen inflatie krijgt.

Was dit artikel nuttig?

412 van 501 mensen zeiden dat dit hun vraag beantwoordde.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Klaar om te beginnen met investeren in de komende 5 minuten?

Begin uw reis